Dlaczego warto jeść paprykę?

Papryka jest bardzo popularnym warzywem w naszym kraju jak również na prawie całym świecie, wszystko dla tego iż jest łatwa w uprawie jak również bardzo smaczna.

 

Można przygotować ją na wiele sposób ale również delektować się nią na surowo traktując jako dobrą alternatywną przekąskę dla tych dostępnych w sklepie które często nie mają zbyt dobrych dla naszego zdrowia składów. Warto zauważyć iż papryka to przede wszystkim bogate źródło witaminy C która jest bardzo łatwo przyswajalna dla naszego organizmu, w papryce zawarte jest nawet kilkanaście razy więcej tej witaminy niż w cytrynie Papryka jest doskonałym źródłem wielu cennych makroskładników i wartości odżywczych które nie ulegają rozkładowi pod wpływem wysokich temperatur a co często występuje podczas obróbki cieplnej innych warzyw. Papryka może pomóc nam w zwalczeniu uciążliwego bólu głowy a ponadto jest prawdziwą skarbnicą cennych dla nas przeciwutleniaczy które pomagają nam w zwalczaniu tworzących się w naszym ciele wolnych rodników.