Znane jest stwierdzenie, że powinno się dziennie przyjmować pięć porcji warzyw i owoców. Jako jedną z nich rekomenduje się picie soku. Jednak nie oszukujmy się – wiele soków owocowych czy warzywnych dostępnych na sklepowych półkach ze zdrowiem nie ma wiele wspólnego. Alternatywą jest sokowanie na zdrowie i dla zdrowia w domu.
Jak zacząć przygodę z sokowaniem?
Aby sokować najpierw musimy mieć odpowiedni sprzęt. Zaczynając od dolnych półek cenowych mamy ręczne wyciskarki cytrusów. Jest to dobry sposób, by małym kosztem rozpocząć zabawę z sokami. Soki pomarańczowe, grejpfrutowe, z dodatkami cytryny.
Trochę wyższym progiem jest ręczna wyciskarka do soków. Tu za pomocą korby ściskamy większość owoców i bardziej miękkich warzyw na sok. Mamy więc więcej możliwości, ale dalej używamy siły.
Jeszcze wyżej jest sokowirówka. Tu już będziemy mogli robić o wiele więcej soków w tym owocowo-warzywne. Trzeba jednak pamiętać, że sokowirówka nie daje nam maksimum soku z owoców i warzyw. Dużo miąższu z sokiem zostaje w urządzeniu.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc wyciskarka do soków. Urządzenie to jest najdroższe, ale zapewnia wyciśnięcie maksimum soku z owocu. W dodatku znacznie łatwiej utrzymać je w czystości.
Od jakich soków warto rozpocząć?
Tu są dwie drogi. Według jednej lepiej zacząć od dobrze znanych soków owocowych. Zrobić lepszą wersję soku pomarańczowego, jabłkowego, czy innego soku, który wcześniej często piliśmy z kartonu. Tak by zobaczyć, że jest różnica i warto zainteresować się tematem bardziej.
Potem zaś warto próbować delikatnych w smaku warzyw jak seler, ogórek, sałata. Mają fantastyczne działanie prozdrowotne i nie odrzucają smakiem czy zapachem.
Im dalej w las zaś tym można szukać nowych pomysłów, przepisów i kombinacji.
Druga droga to rozpoczęcie od razu od delikatnych w smaku warzyw. Nie przyzwyczają nas one do cukru – bo jakby nie patrzeć owoce same w sobie zawierają dużo cukru. Potem możemy robić soki z bardziej wyrazistych w smaku warzyw, spróbować dodawać zioła czy niektóre owoce, by robić różne soki – warzywne, owocowe i mieszane.