Cukinia to popularne i uniwersalne warzywo, które świetnie nadaje się jako dodatek do wielu dań. Można z niej przyrządzić wykwintne przystawki, smaczne gulasze i pyszne sałatki. To także wyjątkowo zdrowe warzywo, którego regularne spożywanie pozytywnie wpływa na zdrowie.
Cukinia – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Cukinia to bogate źródło wielu witamin i minerałów. Znajduje się w niej duża ilość witaminy C, A i PP (niacyny). Niacyna wspomaga pracę mózgu i całego układu nerwowego, reguluje pracę układu niektórych gruczołów hormonalnych oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny i zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca. Cukinia jest świetnym źródłem żelaza niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek oraz potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Znajduje się w niej duża ilość łatwo przyswajalnego wapnia, przez co regularne spożywanie cukinii polecane jest kobietom w ciąży oraz osobom w okresie dorastania. Duża zawartość błonnika sprawia, że cukinia doskonale reguluje pracę układu trawiennego i świetnie sprawdzi się u osób, które cierpią na zaparcia. W cukinii znajduje się także duża dawka fosforu i magnezu – pierwiastków, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cukinia – jak ją przyrządzać?
Cukinia to warzywo z dużą ilością wody – świetnie nadaje się do grillowania, po którym uzyskuje ciekawą teksturę. Zgrillowaną cukinię podawać możemy z kozim twarożkiem i orzechami włoskimi w formie eleganckiej przystawki lub dodać ją do lekkiej, wiosennej sałatki. Pokrojona w kostkę cukinia świetnie nadaje się jako dodatek do warzywnych i mięsnych gulaszów, zup i lecza. Można ją piec w piekarniku z innymi warzywami, gotować i dusić. Jej delikatny smak i ciekawa tekstura sprawiają, że doskonale sprawdzi się jako oryginalny dodatek do innych dań. Makaron carbonara z cukinią lub przyrządzenie własnego „makaronu” z tego warzywa to świetne pomysły, które zapewnią wyjątkowy posiłek dla całej rodziny, posmakują nawet największym niejadkom i wprawią w zadziwienie naszych gości.