7 faktów o karmieniu piersią

Karmienie piersią – fakty

Obecnie, istnieje wiele ciekawych i interesujących faktów, dotyczących karmienia piersią, które każda przyszła mama powinna poznać, dlatego w dalszej części artykułu przedstawię 7 faktów o karmieniu piersią. Pierwszy z nich dotyczy samego produkowania mleka przez matkę. Mianowicie, do produkcji mleka, kobieta w cale nie musi spożywać ani mleka ani bawarki.

Produkowanie jego ilości zależy od poziomu hormonów, a nie od ilości i rodzajów wypijanych płynów przez mamę.

Drugi z nich, dotyczy koloru pierwszego spożywanego pokarmu przez dziecko. Mleko produkowane przez mamę nie jest koloru białego, tylko żółtego. Dopiero po kilku dniach od porodu zmienia swoją barwę na odcień biały.

Faktem jest również, że pokarm produkowany przez matkę zawiera tryptofan, melatoninę, nukleotydy i witaminę B12, które wspomagają sen.

Czwartym, ciekawym faktem jest to, że pokarm dostosowuje się do płci dziecka, mianowicie chłopcy mają większe zapotrzebowanie energetyczne, dlatego mleko dla nich zawiera więcej tłuszczu i białka, natomiast pokarm dla dziewczynki jest bardziej bogaty w wapń.

Karmienie piersią zmniejsza również ryzyko występowania otyłości u dzieci. Do zalet karmienia piersią należą również: mniejsze ryzyko występowanie wszelakich infekcji, nadwagi i otyłości. Karmienie ma także wpływ na stan zdrowia matki, chroni ją między innymi przed zachorowaniem na raka sutka bądź jajników.

Kolejnym faktem jest to, że jedna pierś matki produkuje znacznie więcej mleka niż druga. Co jest tego powodem? Dzieje się tak, ponieważ dziecko wybiera sobie zazwyczaj jedną pierś, z której chętnie czerpie pokarm, dlatego w jednej z nich wytwarza się go znacznie więcej.

Ostatnim, siódmym faktem jest to, że mleko mamy posiada wiele pozytywnych właściwości, na przykład antyseptycznych. Można je stosować w celu wyleczenia podrażnionych brodawek, ale także wspomagają leczenie skóry u dziecka: ciemieniuchy, odparzeń, ugryzień komara, skaleczeń czy wszelakich zadrapań.